Služba ZAMP Hrvatskog društva skladatelja uspješno je završila obračun autorskih honorara za tzv. „mala prava“, odnosno prava javnog priopćavanja glazbenih djela, za prvu polovicu 2020. godine. Obrađeno je korištenje više od 164 tisuće glazbenih djela, koja su kroz 6 mjeseci zabilježila više od 4 milijuna izvođenja na radijskim i televizijskim postajama te koncertima i priredbama.

U obračunu je sudjelovalo 83.211 domaćih i stranih autora i nositelja prava.

Zbog dobro poznatih okolnosti epidemije Covid19, u prvih šest mjeseci 2020. godine ostvareno je ukupno 27% manje prihoda od autorskih glazbenih malih prava u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Honorari za prva tri mjeseca bili su na razini, pa i nešto viši nego u 2019. godini, dok su zbog mjera nakon izbijanja epidemije u travnju, svibnju i lipnju drastično pali. Najveći pad od 53% zabilježen je u segmentu javnog priopćavanja glazbe koji obuhvaća koncerte, priredbe i  korištenja u ugostiteljskim, turističkim i uslužnim objektima. Zato je, kako je i najavljeno, HDS svim članovima i nositeljima koji sudjeluju u ovom obračunu osigurao izvanrednu potporu iz tzv. AntiCovid19 fonda.

Detalji obračuna 2020-1 dostupni su članovima HDS-a u specifikacijama na njihovim osobnim profilima putem web usluge HDS ZAMP-a „Moj profil“.