Krajem godine na adresu izdavača u Srbiji stigao je jednostrani raskid Ugovora o zvučnom snimanju (fonogramskoj reprodukciji) autorskih dela od strane Sokoja. Nekoliko dana kasnije na potpisivanje izdavačima su stigli i primerci novih Ugovora o neisključivom utupanju prava na umnožavanje i stavljanje primeraka muzičkih dela iz repertoara Sokoja u promet. 

Mi smo iskoristili ovu priliku da razgovaramo sa Jovanom Miloševićem, direktorom Sektora za dozvole i naplatu Sokoja kako bi razjasnili zbog čega je došlo do otkazivanja i izmena ugovora. 

1. Zbog čega je došlo do jednostranog raskida ugovora od strane Sokoja i izdavača registrovanih u Sokoju?
Unija diskografa Srbije kao reprezentativno udruženje diskografa/izdavača i Sokoj, sporazumno su odredili tarifu naknada po osnovu umnožavanja i stavljanja primeraka muzičkih dela u promet što je zahtevalo izmene ugovora. Kako se radi o velikom broju izmena, modifikacija postojećeg ugovora nije bila moguća te je napisan novi ugovor.

2. Šta to konkretno znači i da li se ovim otkazuje BIEM ugovor koji je do sada
potpisivan?
Tarifa je opšti akt, a prema Zakonu o obligacionim odnosima pravna lica su u
obavezi da u obligacionim odnosima postupaju u skladu sa opštim aktom.
Sokoj je dužan da obezbedi primenu Sporazuma o tarifi naknada kako na odnose sa novim korisnicima tako i na odnose sa korisnicima koji su sa Sokojem zaključili ugovor. Tim korisnicima/izdavačima je otkazan ugovor i ponuđeno zaključenje novog ugovora u skladu sa donetom tarifom naknada. Pravni osnov za novi ugovor kao i za postojeći ugovor je pored zakona, u odredbama 
tipskog ugovora međunarodnog udruženja organizacija autora koje kolektivno ostvaruju autorsko pravo umnožavanja – BIEM, čiji je Sokoj član, i međunarodne
diskografske organizacije – IFPI.

3. Šta će to konkretno značiti za izdavače, šta novi ugovor donosi što do sada nije bilo?
Tarifom je izmenjena visina i način određivanja naknade i obuhvaćeni nosači zvuka i slike koji nisu bili predmet zaključenih ugovora, a time su izmenjene i obaveze odnosno podaci i izveštaji koje su izdavači/korisnici u obavezi da dostave organizaciji.

4. Da li se ovo odnosi na digitalna prava i kako, ili će Sokoj i dalje nastaviti da preko ugovora za autore prikuplja od servisa direktno?
Ugovor je pravni instrument putem koga će Sokoj i ubuduće od digitalnih servisa kao i ostalih korisnika za autore ostvarivati ekonomsku korist za njihova dela.

5. Da li ovo za digitalna prava znači da kada neko kao izdavač objavi album na Deezeru ili YouTube-u treba dodatno da plati i naknadu Sokoju ili će to i dalje rešavati preko ugovora koji vi imate sa ovim servisima?
Sokoj će i dalje nastaviti da prikuplja naknadu preko ugovora sa digitalnim
servisima, tako da niste u obavezi da kao izdavač plaćate naknadu Sokoju.

6. Kada su autorska izdanja u pitanju, npr. autor sam štampa CD, Vinil, često sami autori rade digitalnu distribuciju putem agregatora ili Bandcampa, kako se na to gleda?
Ako je autor sam izdavač, u tom slučaju bismo potpisali ugovor sa njegovom firmom registrovanom u APR-u.
Po Odredbi o autorskom izdanju koja je doneta na Skupštini Sokoja 24.05.2015.
godine, izdavač može biti oslobođen plaćanja autorske naknade po osnovu mehaničke reprodukcije, na domaćoj teritoriji na osnovu podnetog zahteva, ako su ispunjeni sledeći uslovi:
- da je autor imalac svih autorskih dela na tom nosaču zvuka ili većine od
najmanje 80% udela u kom slučaju se oslobađa srazmerno, u visini svog ukupnog udela na tom nosaču zvuka ili nosaču zvuka i slike.
- da autor sa Sokojem ima zaključen ugovor o isključivom ustupanju svojih
prava Sokoju
- da izdavač dostavi Sokoju sve podatke o proizvodnji i distribuciji tog
nosača zvuka
- da autor potpiše izjavu Sokoju da je autorsku naknadu regulisao direktno sa
izdavačem i da nema potraživanja prema Sokoju po tom osnovu.

7. Šta se dešava u slučaju da neko od korisnika ne želi da potpiše ovakav ugovor?
Korišćenje muzičkih dela bez dozvole, zaključenog ugovora, je neovlašćeno/nelegalno korišćenje koje je prema Zakonu kažnjivo. Svako korišćenje obavezuje korisnika da plati autorsku naknadu i ispuni druge Zakonom o autorskom i srodnim pravima predviđene obaveze, nezavisno da li je sa Sokojem zaključio ugovor jer je to zakonska obaveza.

6. Zašto se ugovori potpisuju retroaktivno a korisnicima su dati krajem decembra meseca?
Tarifa je stupila na snagu na početku epidemije izazvane korona virusom kada je u skladu sa propisanim merama i ograničenjima bilo potrebno organizovati rad organizacije, pomoć autorima i olakšati poslovanje korisnicima pre svega, koji javno izvode i saopštavaju muzička dela, čije je poslovanje najviše ugroženo.
Izdavači su učestvovali u određivanju tarife, a doneta tarifa  je objavljena u
Službenom glasniku RS  tako da su preko svog udruženja bili upoznati sa
donošenjem, tarifa je bila dostupan svima i mogli su da se pripreme i usklade
svoje postupanje sa novim pravilima.

Osim toga izdavači su 2020. godine izvršavali obaveze iz 2018. i 2019. godine tako
da primena ugovora od datuma stupanja na snagu tarife ne narušava pravnu
sigurnost, ne dovodi do štete, niti povređuje stečena prava.

Da li će ovaj ugovor pomoći boljoj naplati autorskih prava?
Tarifa je određena sporazumom organizacije i reprezentativnog udruženja izdavača i realno je očekivati da će omogućiti bolje regulisanje prava autora.