Saradnja između Runde i BMAT-a otpočela je 1. oktobra i u okviru prve etape obuhvaćeno je 120 TV i radio stanica u Srbiji, sa idejom da se ovaj broj povećava i da obuhvati i druge zemlje u regionu, pogotovo one gde takva usluga još nije dostupna. Na ovaj način svi zainteresovani moći će da prate i kontrolišu u realnom vremenu šta, kada i koliko koji mediji emituju od muzike. Ovo je važan korak u uspostavljanju muzičkog tržišta i transparentnosti na tržištu, ali i u ostvarivanju prava i kolektivnoj zaštiti autorskih prava.

Svi zainteresovani izdavači, autori i interpretatori, koji nisu članovi Runde, a žele da pristupe ovim podacima, mogu da nam se jave kako bi im omogućili praćenje monitoringa.

BMAT je firma za muzičke inovcije s misijom indeksiranja svih podataka o upotrebi i vlasništvu muzike. Pomažu različitim firmama u glazbenoj industriji da poboljšaju svoje poslovanje što uključuje, među ostalim, i monitoring muzike te time pomaže nosiocima prava u kontroli emitovanja, ali i u ostvarivanju svojih prava i povećavanju prihoda.

"Suradnja s Bmatom konkretan je pomak u ostvarenju više ciljeva zbog kojih je Runda i osnovana, a to je, prije svega, pružanje kvalitetnih i konkretnih rješenja našim članovima (i ne samo njima) kojima će moći unaprijediti svoje poslovanje, kao i prihode od istog, te stvaranje uvjeta za što snažnije, uređenije i transparentnije glazbeno tržište. Pokretanjem monitoringa airplaya na teritoriju Srbije, ono što je već neko vrijeme dostupno kolegama iz Hrvatske sada će biti dostupno i izdavačima, izvođačima i autorima iz Srbije, odnosno svima iz regije čije se snimke emitiraju na radio i tv stanicama u Srbiji. I to ne samo kao alat za kontrolu, već kao i, između ostalog, neprocjenjiv alat za još bolju promociju i plasiranje pjesama i izdanja", navodi Dario Draštata predsednik Runde.

"Veoma smo ponosni na ovu saradnju jer će usluga promeniti muzičku industriju u regionu. Dugo smo radili na ovome i traženju partnera koji će moći da omogući veću transparentnost u autorskim pravima i tome kako se ona raspoređuju. Prvi korak, i možda ključ u svemu tome, je da imamo informacije šta se i koliko emituje i da imamo podatke koji su relevantni i proverljivi. BMAT nam nudi upravo to i mnogo više od toga", navodi Nikola Jovanović potpredsednik Runde.

www.bmat.com
www.runda.online

Sponzor članka: Merlin