Na albumu se nalazi ukupno osam pjesama, šest potpuno novih, te već ranije objavljeni singlovi „Hide & Seek“ i „You Always Came in Flowers“. Sve su pjesme na albumu napisane i snimljene tijekom posljednje dvije godine. The Gentleman je autor glazbe i tekstova za većinu njih, osim „Body or Soul“ za koju je tekst napisala Mrs.Dulovsky. Aranžmane za tri pjesme s albuma napisala je jazz glazbenica Lana Janjanin kojoj je ovo prva suradnja s The Gentlemanom. Album „Hide & Seek“ karakteriziraju vrlo osobni tekstovi, raskošni aranžmani gudačkih i puhačkih sekcija, te vrlo neočekivani žanrovski preokreti koje slušatelje neće ostaviti ravnodušnima.

Hide & Seek je „igra skrivača” koju sam autor opisuje kao potragu i pronalaženje emotivnih utisaka u različitim kutcima vlastite osobnosti - osobnih impresija koje su proizašle iz konstantnog suživota s glazbom. Njegov eklektičan pristup ka oblikovanju ovog albuma otkriva njegovu potragu za onim što je duboko i potpuno proživljeno u njemu samom te nam ovim albumom nameće „estetiku univerzalnog” i trajno vrijednog. Tako nas „The Gentleman” na vrlo suptilan način uvodi u svoj svijet različitih glazbenih priča i govoreći suvremenim jezikom, zaziva nostalgično prisjećanje na naše proživljene uspomene koje su uvijek povezane s glazbom.

„Za mene je iskustvo snimanja i rada na ovom albumu bilo najizazovnije do sada. Za razliku od prvog albuma, odlučio sam se za bogatije aranžmane i htio sam biti potpuno žanrovski slobodan, u smislu - koja je priča pjesme, kakvu atmosferu ona traži te koje instrumente i boju traži. Dao sam si vremena i nekoliko puta izveo pjesme uživo i dugo razmišljao o onom pravom aranžmanu. Tu je veliku ulogu imala Lana Janjanin, koja je napisala prekrasne aranžmane za dvije sentimentalne, mogli bismo reći vintage pjesme („Loneliness“ i „The Way You Love the Most“) i jednu soul Winehouse pjesmu („Body or Soul“), te odsvirala klavirske dionice.“, kaže The Gentleman.

Uz njegove česte glazbene suradnike gudače - Ivana Čuljak (violina), Stin Lebar (violončelo), Tajana Škorić (viola), Val Bakrač (violina), na albumu gostuju i Marko Ferlan (bas gitara, električna gitara i kontrabas), Filip Pavić (akustična gitara), Josip Šustić (gypsy gitara), Goran Vdović (bubanj), Aljaž Razdevšek (bariton saksofon), Ivan Grobenski (bas gitara, električna gitara), Helena Hraščanec (prateći vokal) i Laura Mjeda (prateći vokal), te Marin Hraščanec (klavijature, prateći vokal) koji je ujedno bio glavni snimatelj i producent albuma. Svojom pronicljivošću i širokim glazbenim iskustvom uz vrsnu produkciju stvorio je i divne aranžmane za pjesme „Hide & Seek“ i „You Always Came in Flowers“. Za grafičko oblikovanje omota albuma zaslužna je Valerija Jurčić, a fotografiju omota Nika Mokos.



„Svi studijski pothvati na ovom albumu bili su beskompromisni, ponekad i rubno izvedivi, no na kraju smo uspjeli izvesti svaki detalj onako kako smo i zamislili. Bilo je i nekih neplaniranih dionica, kao primjerice zvuk razbijene čaše i smijeh u pjesmi „Utopian Dream“ za koje su krivi Vedran Peternel i Ivan Grobenski. Na kraju je to postao neizostavan atmosferski moment u pjesmi i hvala im na tome. U procesu stvaranja pjesama ulazio sam u sobe svog bića iz kojih su izlazile različite priče. Svaka od tih priča diktirala je svoju muziku. Ovaj album ne možemo i ne trebamo svesti pod jedan žanr. Zato sam ga i odlučio nazvati „Hide & Seek“. Ja ga doživljavam kao dubinsko i potpuno življenje sve moje glazbe. Mogli bismo reći da sam eklektičan. No, čuli smo toliko muzike i mogli bismo reći da nas više ništa ne može iznenaditi. Ja vas samo želim voditi kroz svoje priče. Igrajmo se skrivača. Ja sa sobom, vi sa mnom, svi s onim nečim.“, kaže The Gentleman.

 

Izvor: Intek Music