U stvaranju albuma je sudjelovao dvadesetdvočlani orkestar, predvođen svestranim Makom Murtićem. A kako album zvuči uživo, pokazat će 23. prosinca u 21 sat na koncertu u zagrebačkom Petom kupeu!

Orkestar nastupa u punoj formaciji i s gostima koji su sudjelovali na albumu "Altur Mur", ali i na snimanju nove kompilacije za Menart. Ovaj poseban koncert ispunjen narativom, sredozemnim mitovima i pričama vezanim uz solsticij, realnost, prošlost i sadašnjost te kostimima dizajnerice Mirne Mihoković te s gošćom plesačicom Lucijom Romanovom, bit će jedan od rijetkih koncerata Mimika Orchestre u takvoj formaciji“, otkriva Mak Murtić, napominjući kako se cijeli orkestar iznimno veseli ovom nastupu, jer je to ujedno i prostor njihovog povezivanja međusobno naš kao i sa sve većom publikom koja koncerte Mimika orkestra doživljava ispunjavajuće, gotovo ceremonijalno, ali i zabavno.
 
Mimika Orchestra
, koju su prije 11 godina u Londonu osnovali skladatelj Mak Murtić i vokalistica Maja Rivić, odvest će vas na putovanje u izgubljenu dušu Mediterana. „Altur Mur“  znači “Hram mora” i to na izumrlom veljotskom jeziku s otoka Krka gdje Mak Murtić, svestrani vođa orkestra često boravi.

Album je najavljen s dva singla „Fondo“ i „Thalassa“!



Autor glazbe, Mak Murtić, kaže da je album vizija nepostojećeg mjesta na Mediteranu, gdje se isprepliću kulturna i osobna reinvencija. Ritmove i mediteranske jezike je počeo istraživati još prije tri godine kako bi pripremio ovaj album i s orkestrom vas poveo na putovanje u davno izgubljenu dušu Mediterana. 

Tekstove je pisala Marta Kolega u sklopu kreativne suradnje s Makom, od začetaka istraživanja raznih stilova Mediterana i njegove kulturne isprepletenosti, do poezije ljubavi, smrti i egzistencije:

“Kreiranje tekstova za “Altur Mur” je bilo putovanje jadranskim otocima, atmosfera, način ponašanja, jezik, životni stil, pogledi na svijet. Skupila sam fraze koje imaju jak zvuk, neobičnu sliku, neobičnu ljepotu, i uklopila sam ih da ispričaju priču o (izgubljenoj) duši, pojedincu koji pokušava pronaći svoj put u ovome svijetu, priču koja odjekuje Odiseju i nosi isti slani miris mora, i kolebljiv osjećaj da ne znaš točno kamo ideš“, otkriva Marta.
 
Album je najprije bio objavljen digitalno (Menart/Rika Muzika) i već je oduševio i publiku i kritiku te je uvršten među najbolje domaće albume godine!

LP popis pjesama:
 
A strana
    Tuota Nuester
    Fondo
B strana
    Amuar
    Brindiž
C strana
    A Luntun
    U slast
D strana
    Minotaur
    Thalassa

Bonus pjesme:
Funestra
Thalassa (Composer´s Cut)

“Altur Mur” slušamo i na digitalnim servisima.

Izvor: Menart