Nakon albuma "Riva degli Schlavoni" i "El Shatt", koje je etno/world music ansambl Vladimir & Kalafat objavio za zagrebački PDV Records, novi studijski album "Evala Mare Evala" (PDV070), će 17. studenoga biti dostupan na svim digitalnim platformama.

Ansambl Kalafat osnovan je u Mostaru (BIH) i glazbeni je projekt mostarskog umjetnika, akademskog kipara, slikara i grafičara Vladimira Mićkovića. Sastavljen je od umjetnika iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Italije, Izraela, Maroka i Srbije. Na svojim albumima Vladimir Mićković upriličuje transcendentalna povijesno geografska putovanja Braudelovim Mediteranom, a svojim sjajnim glasom je vodič kroz glazbena iskustava i tradicije svijeta iz kojeg je potekao. Kritika je glazbu Vladimira Mićkovića proglasila produžetkom “Mediteranskog brevijara” književnog velikana Predraga Matvejevića. I to stoga što izrazito uvjerljivo, kroz prizmu osobnog pristupa, dočarava susret Dalmacije s ostatkom mediteranske tradicije i približava nas njegovoj kulturi i baštini.

Zaintrigirani periodom 19. stoljeća, kada veliki broj ljudi iz Dalmacije u potrazi za boljim životom seli u Istanbul - kako bi se ostvarili kao priznati brodograditelji, kapetani, inženjeri, kartografi, tiskari - Vladimir & Kalafat na novom albumu usmjeravaju glazbeni kurs iz Dalmacije put Carigrada na Bosporu.

Književnik Marko Tomaš reći će: "Priče o tim ljudima - onima koji su, kako reče doktor Kolonja u glasovitoj "Travničkoj hronici", kod dva zavičaja bez ijednog - vratile su se u svijet kojeg su napustili preko putopisaca i pripovjedača i, kroz vrijeme, došle i do nas. A ako želimo živjeti s tim pričama moramo razumjeti ljude koji su se otisnuli na daleka putovanja, bježali u zbjegovima i migrirali diljem planeta."

Muzika ovih prostora, od Jadrana do Bospora, najljepši je doprinos i ključna kap u velikom moru. Jedinstven, ujedinjen svijet koji se prije dvije tisuće godina rasplinuo ponovno se slaže u jedinstven mediteranski amalgam. Ova glazba, skromno dopisuje poneki redak u priče o mediteranskim sudbinama, čežnjama i ljubavima. Svemu što je nasljedno, a neopipljivo. Pjesma je najljepše pakiranje za prenošenje nostalgije za nekim izgubljenim zavičajem.

Pet pjesama, ukorijenjenih u tradicionalnoj muzici Mediterana, kojima se evociraju tradicionalne veze Dalmacije i Konstantinopola, očekuju nas na novom albumu "Evala Mare Evala" koji su snimili Vladimir & Kalafat. Naslovnicu albuma potpisuje Toni Soprano Meneglejte.