Podsjetimo, projekt Martinska pokrenut je prije 3 godine, u suradnji s gradom Šibenikom, turističkom zajednicom grada Šibenika, te Šibensko-kninskom županijom, i Javnom ustanovom za zaštittu prirode pri ŠKŽ.

U ime koordinatora projekta, Pozitivnog ritma, tiskovnu konferenciju otvorio je Danijel Sikora, pozdravivši predstavnike medija i ostale prisutne.

Nakon toga, riječ je preuzeo Vedran Meniga, kreativni direktor Pozitivnog ritma, te u uvodu malo detaljnije predočio nemoguće okolnosti u kojima su festivalski organizatori i promoteri primorani (ne)funkcionirati od početka pandemije. Kao glavna poruka, pozdravljena su nastojanja institucija da putem covid propusnica krenu događanja bez restrikcija, u nadi da će iste uspjeti upogoniti funkcionalni sustav, što nažalost još uvijek nije slučaj.

U početku predtavljanja ovoljetnih sadržaja, istaknuta je želja koordinatora da i u nemogućim uvjetima, postoji iskorak u kreativnosti, te dinamičnosti i kvaliteti ponuđenih sadržaja, uz podatak da ove nedjelje, 4. srpnja, Martinsku otvaraju cirkuske predstave Cirkobalkana Kaos Cabaret, u režiji kolektiva Cirkorama.

Više o tome rekao je predstavnik kolektiva, Nikola Mijatović, uz informacije da su cirkuske predstave odvijaju 4 dana zasredom, od nedjelje, 4. srpnja, zaključno sa srijedom, 7. srpnja. Predstave počinju u 20.30h, ulaznice po cijeni od 50 kn, se mogu naći u sustavu ticketing servisa Entrio, te u nizu poslovnica, a u Šibeniku ih je moguće nabaviti i u klubu Azimut, te CD shopu Butiga.

Za potrebe održavanja predstava, organizirane su i brodske linije do Martinske, koje će osim onih redovnih, gdje je zadnji polazak s šibenske rive u 19.15h, uključivati i dodatne linije sa polaskom u 20h, te povratkom s Martinske u 22h.

Igor Bergam predstavio je program dugoočekivanog 10. izdanja Regius festivala, koji se ove godine odvija u suradnji s jednim od najprepoznatljivijih domaćih glazbenih portala - Muzika.hr - koji je ujedno bio kurator popisa ovogodišnjih izvođača, među kojima headlinere predvode poznata domaća imena poput Gorana Bareta & Majki, te Urbana & 4, uz čitav niz drugih popularnih izvođača, koji uključuju ona novijih generacija, ili niz lokalnih aktera na drugoj pozornici u organizaciji Čudne muzike, šibenskog entuzijasta Dražena Frue.

Danijel Sikora i Vedran Meniga predstavili su program 19. Seasplash festivala, koji se poradi korone drugu godinu zaredom održava u simboličnijem izdanju, i sa smanjenim brojem pozornica. Seasplash i u takvim okolnostima donosi preko 40 izvođača, na 3 pozornice, uz gostovanja cijenjenih gostiju iz inozemstva (Reggae Roast feat. Natty CampbellInner Terrestrials), te aktualnim imenima domaće i regionalne scene. Uz činjenicu da većina najavljenih u tekućoj godini ima nova, zapažena ostvarenja (Alejandro Buendija i SinoviBrain HolidaysPlesač sporog stepaTadiman, itd.), dodatno je istaknuta činjenica da će i samo održavanje festivala biti obilježeno novim izdanjima, ili najavom istih, aktera domaće scene, kao što su npr. Kali Fat Dub, čiji treći studijski album izlazi upravo na prvi dan festivala, i termin njihova nastupa, ili tek objavljeni, prvi autorski singl sastava One Dread, koji bi trebao rezultirati prvim studijskim albumom u idućih godinu dana.


Dvodnevni program Kanal festa predstavila je članica organizacije - Gloria Bralić. Kanal fest je punk festivala koji ove godine doživljava treće izdanje, a prvi put nudi i dnevni program, skate contest, u suradni sa vodičkom udrugom Bokun.

Tena Šarćević, novinarka Jutarnjeg lista, i predsjednica šibenske udruge RatCat, predstavila je koncept i dio programa ovogodišnejg izdanja Slurp! festivala. Slurp! festival, izvorno pokrenut kao Sirup Nation, održava se drugu godinu zaredom u Šibeniku, a slavi prvi veliki ubilej od 10 godina. Festival ove godine poprima humanitarni karakter, i njegov sadržaj čine akteri dobrotvorne kompilacije ‘Healing Sounds’. Kompilacijski album domaće elektroničke scene objavljen je u travnju ove godine u digitalnom formatu, s ciljem prikupljana sredstava pomoći za unesrećene u potresima, a sva prikupljena sredstava uplaćuju se na račun zaklade Solidarna.

Kompletni line-up očekuje nas od idućeg tjedna, a zasad su svoje nastupe potvrdili: Petar DundovJan KinčlFunk GuruQwertySergej Snooze i SugaDaddy.

Igor Bergam, kao domaći promoter i partner, zatim je predstavio i program 6. izdanja Membrain festivala, posvećenog promociji svjetske glazbene scene koja je naslonjena na stilove poput drum’n’bassa, dubstepa, i sl. Membrain je tako i ove godine najavio relevantne aktere svjetske scene, kao što su npr. Youngsta i Truth, i također izrazio nadu da će, dominatno inozemni posjetitelji koji iz godine u godinu prisustvuju Membrainu, isto biti u mogućnosti i ove godine.

Kao posljedni od predtstavnika organizatora festivala u nizu, Lovro Vudrag je najavio i predstavio program ovogodišnjeg izdanja Blast festa, koji se održava petu godinu, a treću za redom na Martinskoj. Blast fest je audio-vizualni događaj, koji predstavlja niz domaćih aktera elektroničke produkcije sa domaće nezavisne glazbene scene. Kompletni line-up biti će objavljen uskoro, a najavljeni su i dodatni dnevni sadržaji, poput npr. izložbe radova samostalnih i nezavisnih umjetnika.

Na samom završetku tiskovne konferencije, prisutnima se obratio i Stjepan Kolobarić iz nezavisne diskografske etikete PDV, pojasnivši korelaciju između izdavaštva i festivala na Martinskoj. Predstavljena su neka od aktualnih izdanja, poput tek objavljeni albumi Coco MosquitoaInner TerrestrialsVladimir & KalafatMagul, reizdanja Nule i Radikal Dub Kolektiva, uz već spomenuta, nadolazeća izdanja Kali Fat Duba i One Dreada.

Osim izdanja, PDV je nejavio ljetnu rezidenciju u Šibeniku, u suradnji sa CD shopom Butiga, kao i već uobilajeni pop-up record & merchanide shop tokom festivala na Martinskoj.

Od pitanja medijskih predstavnika nakon predstavljana, izdvajamo ono Maria Krnića, novinara ŠibenikIN-a, koji je postavio upit organizatorima koliko ih je cijepljeno, nakon čega su gotovo svi dignuli ruku, kao pozitivni primjer prilagođavanja situaciji, u pokušaju da ova dugotrajna kriza čim prije završi.

Izvor: Pozitivan ritam