Na otvorenju će prisustvovati Nj. E. g. Milaim Fetai veleposlanik Sjeverne Makedonije, gradonačelnik Nove Gradiške g. Vinko Grgić i gradonačelnik grada Kruševa Tome Hristovski.

Sama ideja i odluka o izradi kamenog kipa Toše Proeskog, kao iskaz ljubavi i poštovanja njemu i čitavom makedonskom narodu, potekla je od kompanije Tehnix i njezinog predsjednika Đure Horvata.

Kompanija Tehnix razvila je dugoročnu ekološku suradnju s makedonskim firmama. Komunalna poduzeća koriste tehnologije Tehnix-a. Grad Prilep rodno je mjesto Toše Proeskog, tako da su često s njihovim prijateljima, partnerima iz Prilepa razgovarali o makedonskoj kulturi, glazbi i ljubaznosti Makedonaca, te Tošinim uspjesima u glazbi. Njegova nesreća ih je beskonačno rastužila, tim više što se ona dogodila blizu grada Zagreba, odnosno na autoputu pokraj grada Nove Gradiške.

Misao vodilja gospodina Đure Horvata bila je da Tošin kameni lik podsjeća na vrijeme kada smo se zajedno veselili i uživali u pjesmama koje su vječne. Kompanija Tehnix, svi njeni menadžeri i suradnici ponosni su i zahvalni gradu Nova Gradiška što je omogućila da u svoju gradsku jezgru postavi kamenu statuu koja će sve prijatelje Makedonije i štovatelje Toše Proeskog činiti sretnim i vječnim.

Kompanija Tehnix i gospodin Đuro Horvat osobno se zahvaljuju kiparu i umjetniku gospodinu Slavku Buniću što je sve svoje vještine i ljubav prema Toši uklesao u trajni lik i spomen Toši Proeskom jer kao što je on rekao: ,,Ljubav, tolerancija i to da svoj život živimo kao da ćemo živjeti milijun godina, to nas čini ljudima."

Izvor: Hit Records