Ovogodišnje prijave za HEMI glazbene nagrade najviše stižu iz Grčke i Rumunjske, potom iz Poljske, Češke, Mađarske, Estonije, Sjeverne Makedonije, Srbije i Slovenije. Glazbeni žanrovi koji preovladavaju su rock, electro i pop, zatim indie, jazz, World Music, folk, metal, hip hop, R&B, punk i reggae.

„Individualno mentorstvo je jedna od najvažnijih stvari koju nam je HEMI pružio. Kroz rad s glazbenim stručnjacima, povećalo nam se samopouzdanje i dobili smo motivaciju da eksperimentiramo. Jako značajan je bio i kontakt s drugim bendovima i promatranje načina na koji oni funkcioniraju. Tako smo uvidjeli što radimo dobro, a gdje je potrebna promjena i poboljšanje“, kažu iz nordijskog elektropop benda I Wear* Experiment.

„HEMI je i za nas bio nevjerojatno iskustvo. Naučili smo kako glazbena industrija funkcionira, umrežili smo se s glazbenim ekspertima i nastupili na EXIT festivalu“, dodaju iz grčkog alternativnog rock benda Deaf Radio.

Čak 27 izvođača iz Centralne i Jugoistočne Europe bit će nominirano u prvoj fazi ovogodišnjih HEMI glazbenih nagrada, koja podrazumijeva treninge i umrežavanje, a sve u cilju otkrivanja novih glazbenih tržišta. Devet izvođača finalista proći će u drugu fazu, gdje će imati priliku za personaliziranu podršku stručnjaka iz glazbene industrije, zajedno s promo podrškom i turnejama na 10 vodećih glazbenih konferencija i festivala širom Europe, kao što su Athens Music Week (Grčka), BUSH (Mađarska), EXIT festival (Srbija), Mastering the Music Business (Rumunjska), MENT Ljubljana (Slovenija), glazbena konferencija PIN (Sjeverna Makedonija), Reconnect (Češka), Tak Brzm Miasto (Poljska), Tallinn Music Week (Estonija), Wianki festival (Poljska).

Nagrada za tri pobjednika HEMI glazbenih nagrada bit će po 5.000 eura za pokrivanje troškova stvaranja sadržaja, promociju i nastup na velikom europskom glazbenom festivalu!

Za selekciju prijavljenih kandidata zadužen je internacionalni žiri koji čini 27 članova, među kojima su organizatori festivala, promoteri, menadžeri klubova i glazbeni novinari, dok će svi prijavljeni kandidati ostvariti benefite od publiciteta kroz 18 medijskih partnera u devet HEMI zemalja (Češka, Estonija, Grčka, Mađarska, Skeverna Makedonija, Poljska, Rumunija, Srbija, Slovenija).

Kandidati moraju imati više od 18 godina i živjeti u jednoj od HEMI zemalja. Rok za prijavu je srIijeda, 23. siječnja, u 23:59. U obzir dolazi bilo koji glazbeni žanr i prijava je besplatna. Prijave su moguće na ovom linku.

O HEMI projektu

HEMI glazbene nagrade (HMA) je program za talentirane glazbenike koji su spremni razvijati međunarodnu karijeru i kojima je cilj doći do novih tržišta i publike. Ove glazbene nagrade organizira HEMI (Hub for Exchange of Music Innovation), europska inicijativa čiji je cilj podrška umjetnicima i profesionalcima iz glazbene industrije koji dolaze iz HEMI zemalja.

Hub za razmjenu glazbene inovacije (HEMI) je inicijativa 10 glazbenih organizacija Centralne i Jugoistočne Europe, osnovana u suradnji s programom Kreativna Europa Europske unije, u trajanju od četiri godine (2020-2023). Ovo partnerstvo uključuje javne i privatne organizacije, udruženja, organizatore festivala i konferencija, kancelarije za izvoz i glazbenu poslovnu školu.

Vizija HEMI projekta je stvaranje održivog „glazbenog hub-a“, čiji je cilj razvoj inovativnih poslovnih modela, koprodukcija i kopromocija novih događaja/proizvoda, stvaranje inkubatora za glazbene profesionalce i podrška izvođačima da zadovolje trenutne potrebe tržišta.

Više informacija o HEMI projektu: www.hemimusichub.eu

Preuzeto s exitfondacija.org