Regionalna udruga nezavisnih diskografa u petak, 23.02., na desetoj jubilarnoj MENT konferenciji po četvrti puta dodijelila je nagrade najboljima u protekloj kalendarskoj godini. Između 49 albuma,  53 singla39 izvođača i 19 novih izvođača koji su bili nominirani, glasačko tijelo sastavljeno od članova RUNDE te novinara i glazbenih profesionalaca koji prate regionalnu glazbenu scenu odlučilo je da su nagrade osvojili:

NAJBOLJI ALBUM

LJUBIČICE – DOK ČEKAMO PAD (KROKODIL STUDIO) 

NAJBOLJI SINGL

LET 3 – MAMA ŠČ! (DALLAS RECORDS)

NAJBOLJI IZVOĐAČ 

BUČ KESIDI (KONTRA RIGHTS)

NAJBOLJI NOVI IZVOĐAČ 

ZHIVA (GLITCH RECORDS)

Na samoj dodjeli svoje su nagrade preuzeli Zhiva, Buč Kesidi i Ljubičice, dok je Let 3 bio spriječen u dolasku zbog sudjelovanja na Dori (natjecanju za predstavnika Hrvatske na Eurosongu). Dodjelu je popratio veliki broj delegata MENT-a, koji su uživali i u odličnom nastupu Zhive, dobitnice nagrade za najboljeg novog izvođača.

Dan ranije, u četvrtak, 22.03., na RUNDA panelu ‘Balkanska streaming odiseja: Retrospektiva posljednjih 5 godina’ o dinamičnim promjenama koje su se dogodile u tom period na digitalnom glazbenom tržištu regije razgovarali su Marta Stupin (Menart, HR), Bojan Musulin (IDJDigital, RS), Dimitrisz Topuzidisz (Believe, FR/HU) i Dario Draštata (Dallas Records, Runda, Impala, HR). Na samom panelu smo doznali da na streaming tržištu Hrvatske, Slovenije i Srbije imamo oko 700.000 korisinika glazbenih streaming platformi, te da se očekuje da u iduće 3 godine samo tržište naraste barem 3-5 puta.

Nedostatak urednika za lokalne sadržaje, lokaliziranih playlista, najvažniji su problemi sa kojima se izdavači susreću kod digitalne distribucije glazbe, ali kako je izjavio Dario Draštata, upravo ovo je glavni fokus RUNDE, koja je uz pomoć IMPALA-e kontinuirano u komunikaciji sa najvećim platformama poput Spotify-a, Deezera i Apple Musica, kako bi se ova situacija u skoroj budućnosti promijenila. Vrlo aktivno sudjelovanje delegata u publici još je jednom potvrdilo kako je velik interes za temu streaminga u regiji, ali i edukacijsku važnost ovakvih panela, što je također jedan od ključnih ciljeva Runde.

Foto: Maša Pirc, Nik Erik Neubauer