Bend Medij osnovan je 2017. godine u Splitu, a čine ga: Sandro Gerbec (vokal), Marijo Stojan (gitara), Danijel Stojan (bubnjevi), te Kristijan Kordiš (bas gitara). Na albumu gostuje i Mario Salvador (klavir/hammond).

Osnivač benda i autor svih 13 pjesama na albumu je Marijo Stojan, a aranžman potpisuju zajednički svi članovi Medija. Žanrovski njihovu glazbu možemo definirati kao rock s elementima grungea i funka, a na zvuk benda svakako su utjecali i njihovi glazbeni uzori “Stone Temple Pilots”, “Alice in Chains”, “Pearl Jam”, te “Red Hot Chili Peppers”.

“Pjesme su nastale kroz dulji vremenski period. Uzeli smo dosta vremena i oko aranžmana i uvježbavanja samog materijala da budemo svi skupa zadovoljni sa završnim materijalom. Ipak se muza kreativnosti ukaže kad ona to želi, zar ne? U našoj glazbi ima dosta utjecaja grunge i rock glazbe 90-ih, tako da vjerujem da se generacije koje su odrastale u to vrijeme i vole žešći zvuk mogu tu pronaći, a i nešto mlađa rock populacija, koje vjerujem ima“, kaže Marijo Stojan.

Singl "Fiat Lux" koji prati izlazak albuma govori o vječnom konfliktu između prirode i civilizacije, o odnosu čovjeka prema prirodi i prema samom sebi.

"Pitamo se jesu li prirodne katastrofe odgovor prirode na beskrajno sebično iscrpljivanje svih njenih resursa? Da li ljudska utrka za tehnološkim napretkom donosi više dobra ili zla? Koliki su spremni zbog profita i vlastitog benefita žrtvovati svoju dušu?  Iza maski licemjerja skrivaju se mnogi. Imaju li mladi snage da isprave greške naših predaka? Na nama je da ukažemo na takve stvari, jer samo progovarajući o problemima možemo pronaći rješenje. Zbog svih tih razloga naslov pjesme je na mrtvom jeziku (Fiat lux - lat. “neka bude svjetlo”). Pitamo se je li sudbina čovječanstva ista kao i sudbina drevnog jezika?", zaključuje Marijo. 

Videospot je snimljen u režiji Dade Marušić i Luke Sutlovića. Za fotografiju naslovnice albuma zaslužna je Valentina Voloder, a grafički dizajn Mate Žaja.

Preslušajte cijeli album

Izvor: Intek Music